Słodycze lubią niemal wszyscy, a świeżym, pachnącym ciastom, ciastkom, czekoladzie i innym deserom trudno się oprzeć. Najlepsze i najsmaczniejsze są oczywiście te, które sprzedawane są przez wykwalifikowanych cukierników, dbających o najwyższą jakość swoich wyrobów. Nie ma wątpliwości, że jest to zawód wymagający, a praca może być ciężka fizycznie. Czym tak właściwie zajmuje się cukiernik, gdzie może pracować i jakie wykształcenie musi posiadać? Co cechuje najlepszych przedstawicieli tego zawodu? Wreszcie ile zarabia cukiernik i jakie są wymagania pracodawców wobec ludzi starających się o pracę na tym stanowisku? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj odpowiedź na te pytania.

Kim jest cukiernik i gdzie pracuje?

To ile zarabia cukiernik zależny od tego w czym się specjalizuje. Cukiernik zajmuje się nie tylko wypiekaniem ciast i ciasteczek, lecz także wyrobem innych słodyczy i deserów. Może on prowadzić własną działalność gospodarczą, pracować nie tylko w cukierniach, punktach cukierniczych czy pracowniach, lecz także w hotelach czy marketach.

Tajniki tego zawodu są właściwie niezmienne od lat, jednak warto wspomnieć, że aktualnie, dzięki rozwojowi technologii, cukiernicy mogą korzystać z wielu narzędzi ułatwiających ich pracę, takich jak miksery, blendery itp. To znacznie upraszcza wiele procesów i pozwala je przyśpieszyć.

Osoby zajmujące takie stanowisko wykonują ciężką pracę fizyczną, często rozpoczynając ją od wczesnych godzin porannych, niestety jednak nierzadko nie ma to odbicia w ich zarobkach.

Cechy dobrego cukiernika

Trudno wyobrazić sobie dobrego cukiernika, który nie cechuje się doskonałym smakiem i wyczulonym zapachem. Oczywiście, istotna jest również fachowa wiedza, nabyte umiejętności i wyczucie. To wszystko ma bezpośredni wpływ na to ile zarabia cukiernik.

Biorąc pod uwagę to, jak często dzisiaj zwykłe wypieki zamieniają się w sztukę, która cieszy nie tylko podniebienia, lecz także oko, dobry cukiernik posiadać musi umiejętności manualne. Szczególnie przydatne mogą być np. w trakcie tworzenia popularnych aktualnie tortów w stylu angielskim, ale rzecz jasna nie tylko. Na rynku odnaleźć można wiele cukierni tworzących słodycze zachwycające zarówno smakiem, jak i wyglądem. Coraz popularniejsze są manufaktury słodyczy - to w nich na oczach klientów przeprowadzane są pokazy, podczas których wykwalifikowani cukiernicy tworzą piękne cukierki, lizaki i inne słodycze w wielu smakach i kolorach.

Skoro już wspominamy o zdolnościach manualnych, dodać również trzeba kolejną cechę niezbędną do wytwarzania małych dzieł sztuki, mianowicie wyczucie estetyki. Wszystko musi do siebie pasować i wyglądać po prostu dobrze. Cukiernik musi pamiętać, że ludzie jedzą przede wszystkim oczami i kupują to, co najbardziej spodoba im się wizualnie. Dlatego to, jak prezentują się słodycze, ma duże znaczenie.

Obecnie wiele osób decyduje się na zdrowy tryb życia, popularna stała się aktywność fizyczna oraz zbilansowana, racjonalna dieta. Dlatego też ludzie cenią naturalne wyroby, bez ulepszaczy i zbyt długich składów. Nie da się ukryć, że choć początkowo receptury cukiernicze właśnie takie były, przez lata do zaczęto dodawać do nich różnego rodzaju konserwanty, jednak aktualnie odchodzi się od tego i wraca do naturalnych składników i metod wytwarzania. W związku z tym ważne jest, aby cukiernik chciał się rozwijać, uczestniczył w kursach, szkoleniach, które są dostępne na rynku, dzięki czemu pozna nowe sposoby wytwarzania i spełni oczekiwania klientów.

Dobry cukiernik musi być także nastawiony na ciężką pracę i rozpoczynanie jej o wczesnych godzinach porannych.

Osoba na tym stanowisku często pracuje z klientem, dlatego ważne jest również, by cechowała się wysoką kulturą osobistą, miała w sobie nutkę handlowca i wiedziała, jak pracować z ludźmi.

Jakie wykształcenie musi zdobyć cukiernik?

Jak zostać cukiernikiem i czy konieczne jest odpowiednie wykształcenie? Z racji tego, że osoby na tym stanowisku zajmują się przetwarzaniem żywości, praktyczna wiedza wydaje się niezbędna. Wykształcenie można zdobyć w szkole zawodowej lub technikum, w trakcie których uczy się nie tylko teorii, lecz także zdobywa się potrzebne doświadczenie praktyczne. W tego rodzaju szkołach przeprowadzane są egzaminy końcowe, których zdanie oznacza otrzymanie tytułu cukiernika-czeladnika. Z czasem można przystąpić również do kolejnego egzaminu, aby zostać mistrzem cukierniczym. Ten tytuł wiąże się nie tylko z większymi umiejętnościami, lecz także z tym ile zarabia cukiernik.

Osoby, które nie uczęszczały do wymienionych szkół, jednak chcą zostać cukiernikiem, mogą uczestniczyć w kursach i szkoleniach zakończonych egzaminem. Warto jednak wziąć pod uwagę, że niektóre z nich to koszt nawet 2,5 tysiąca złotych, a cena ta nie obejmuje podejścia do egzaminu. Warto również sprawdzić ofertę urzędu pracy. Z tego miejsca można zostać skierowanym na szkolenie aktywizujące, które jest darmowe. Nauka obejmuje zarówno teorię i praktykę, a kończy się - tak samo jak w innych przypadkach - egzaminem na cukiernika-czeladnika. Wszystkie przebyte kursy i szkolenia, a wraz z nimi zdobyte umiejętności bezpośrednio przełożą się na to ile zarabia cukiernik.

Ile zarabia cukiernik?

Z pewnością każda osoba, która chce rozpocząć pracę w tym zawodzie, zastanawia się, ile zarabia cukiernik. Wysokość pensji zależy jednak od wielu czynników, np. miejsca zatrudnienia czy stopnia zawodowego. Renomowane cukiernie płacą oczywiście więcej, a miesięczne zarobki mogą wahać się nawet od 1300 do 3000 zł.

Według raportu portalu pracuj.pl średnie zarobki cukiernika w Polsce wynoszą 1560 zł netto miesięcznie, a tylko 25% pracowników zarabia ponad 1800 zł netto. To ile zarabia cukiernik, w dużej mierze zależy od regionu Polski, w którym prace. Jeżeli chodzi o województwa, najwyższe pensje wypłacane są w województwach mazowieckim (średnio ok. 1880 zł), pomorskim (ok. 1750 zł) oraz wielkopolskim (ok. 1700 zł), najniższe z kolei w podkarpackim (ok. 1530 zł), świętokrzyskim (ok. 1520 zł) i warmińsko-mazurskim (ok. 1515 zł). Najwięcej zarabiają cukiernicy w Warszawie (średnio 2000 zł netto), Sopocie (ok. 1950 zł) i Nowym Sączu (ok. 1900 zł).

Jakie są wymagania pracodawców?

Po przeanalizowaniu ogłoszeń o pracę w zawodzie cukiernika można wywnioskować, że pracodawcy oczekują od kandydatów na to stanowisko odpowiedniego wykształcenia, doświadczenia zawodowego, badań sanitarno-epidemiologicznych, gotowości do pracy we wczesnych godzinach porannych, zaangażowania, wysokiej kultury osobistej, zdolności manualnych, wyczucia estetyki, fachowej wiedzy, precyzji, umiejętności pracy w grupie, dobrej organizacji czasu pracy oraz umiejętności obsługi maszyn niezbędnych do pracy.