Ile zarabia kelner w Polsce i czym się zajmuje?
Wydawać by się mogło, że specyfikę pracy kelnera znają wszyscy. Automatycznie w głowie widzimy osobę, która kieruje się w naszym kierunku z tacą. Jak jednak wygląda ta praca od kuchni? Czym się zajmuje i ile zarabia kelner? Przeczytaj w niniejszym artykule!
Kim jest kelner?
Kelner to osoba, która zajmuje się obsługą klienta lokalu - od momentu, kiedy przekroczy on jego próg. Przedstawiciel tego zawodu może pracować w restauracjach, PUB-ach, hotelach itp.
Czym zajmuje się kelner?
Tak naprawdę praca kelnera i jego obowiązki rozpoczynają się już w momencie przekroczenia przez klienta lokalu. Osoba na tym stanowisku wskazuje wolny stolik, przynosi menu i daje gościom czas do namysłu.
Kiedy zauważa, że wybór został dokonany, pojawia się przy stoliku i przyjmuje zamówienie. Zdarza się, że jest proszony o polecenie dań, musi więc dobrze znać kartę oraz dania godne polecenia. Następnie przynosi on zamówienie do stolika i podaje je odpowiednio. Zdarza się, że pyta o jakość potrawy.
Kelner musi być czujny i w odpowiednim momencie podejść do stolika, by zapytać gości, czy czegoś jeszcze potrzebują, przyjąć ewentualne kolejne zamówienie lub przynieść rachunek. Na koniec wizyty powinien on zachęcać do ponownych odwiedzin.
Jak zostać kelnerem?
Tak naprawdę nie ma listy wymagań do wykonywania zawodu kelnera, w związku z czym śmiało można powiedzieć, że przedstawicielem tego zawodu może zostać niemal każdy. Oczywiście przydatne są wszelkiego rodzaju kursy i szkolenia, dzięki którym kandydat pozna specyfikę tej pracy.
Kogo poszukują pracodawcy?
Na rynku pracy często poszukiwane są osoby młode i energiczne, otwarte na ludzi, komunikatywne, które nie boją się wyzwań. Ważna jest również nienaganna prezencja oraz wysoka kultura osobista. Często wymagana jest również znajomość języków obcych.
Cechy idealnego kelnera
W każdym zawodzie można wyróżnić zestaw cech, który sprawia, że dana osoba zyskuje predyspozycje do wykonywania zawodu. Jak jest w przypadku kelnera?
Bardzo ważne jest nastawienie kelnera do świata i ludzi. Jak już wspominaliśmy, istotna jest komunikatywność, otwartość na drugiego człowieka, ponieważ na co dzień ma on do czynienia z wieloma różnymi klientami. Mimo tego jak zachowuje się druga strona, warto mieć życzliwe i pogodne nastawienie. Z pewnością nikt nie czułby się dobrze, gdyby zamówienie przyjmował ktoś niemiły, ponury czy markotny.
Warto, aby dana osoba wzbudzała zaufanie – w końcu to ona poleca danie i rozmawia z klientami. Jeżeli już sama prezencja, uśmiech i dobre słowo sprawiają, że klient zaczyna wierzyć w to, co mówi kelner, jest to z pewnością doskonała predyspozycja do zawodu.
Istotna jest również odporność na stres oraz opanowanie. Możemy trafić na klientów, którzy naprawdę zepsują nam dzień, jednak po pierwsze nie możemy ciągle przejmować się jedną niemiłą uwagą, a po drugie musimy nadal zachowywać się z klasą i jak najbardziej pozytywnie.
Ile zarabia kelner w Polsce?
Istotną kwestią jest także to, ile zarabia kelner w Polsce. Zarobki kelnerów w dużej mierze zależą od tego, jaka jest ich stawka godzinowa i liczba przepracowanych godzin. Przyjmuje się jednak, że średnia pensja, którą otrzymują osoby na tym stanowisku wynosi ok. 3275 złotych netto. Najmniejsze zarobki w tym zawodzie wynoszą natomiast średnio ok. 3057 złotych netto, najwyższe z kolei – ok. 3697 złotych netto i więcej.
Należy pamiętać, że zarobki kelnera to nie tylko wynagrodzenie zasadnicze ale także napiwki. A te potrafią być często drugą pensją. W dużych miastach w popularnych miejscach kelner może zarobić nawet dodatkowe 1000 zł w weekend, a w tygodniu około 500 zł.
Praca w gastronomii bardzo zmieniła się przez okres pandemii. Długie lockdowny spowodowały, że wiele osób postanowiło na stałe zmienić branże. To z kolei wpłynęło na brak rąk do pracy, w konsekwencji wynagrodzenia kelnerów znacznie poszybowały do góry. Chociaż nie jest to praca łatwa i dla każdego, wykonując ten zawód można liczyć na całkiem atrakcyjne zarobki.