Poradnik Pracownika

Co zmieniła nowa klauzula w CV po wejściu RODO?

Jakiś czas temu nasze skrzynki mailowe wręcz zalała fala informacji na temat RODO. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) weszło w życie już w 2016 roku, natomiast stosowane zaczęło być od 25 maja 2018 roku. Przedsiębiorcy musieli przystosować działanie swoich firm do tego dokumentu. Jedną ze zmian, o której zdecydowanie warto wspomnieć, jest nowa klauzula w CV. Jakie jest jej aktualne brzmienie? Podpowiadamy w artykule!

Klauzula w CV – gdzie umieścić i dlaczego?

Każdy, kto brał udział choć w jednej rekrutacji i przygotowywał do niej dokumenty aplikacyjne, wie, że firmy w ogłoszeniach często proszą o zamieszczenie klauzuli, w której zgadzamy się na przetwarzanie naszych danych. Warto jednak zamieszczać ją zawsze, nawet jeśli nie ma wyraźnej prośby ze strony pracodawcy. Dlaczego tak jest?

To, jakie dane kandydata do pracy może przetwarzać potencjalny pracodawca, uregulowane jest w Kodeksie pracy. Zgodnie z nim tymi danymi są:

  • imię i nazwisko

  • data urodzenia

  • dane kontaktowe

  • przebieg zatrudnienia

  • wykształcenie.

Dane te mogą być przetwarzane bez względu na zawarcie lub nie wspomnianej klauzuli. Jak jednak można zauważyć, w CV zamieszczamy więcej informacji – chociażby o naszych umiejętnościach czy zainteresowaniach. Niektórzy na tego rodzaju dokumentach zamieszczają nawet dopisek o swoim stanie cywilnym, niezwykle częste jest wstawianie aktualnej fotografii. Dlatego też nowa klauzula w CV, która pozwala na przetwarzanie danych, jest niezbędna.

To jeszcze nie wszystko. Zamieszczając klauzulę w CV, zgadzamy się na przetwarzanie naszych danych TYLKO podczas tej jednej, konkretnej rekrutacji. Dlatego też jeśli chcemy być brani pod uwagę przy okazji przyszłych rekrutacji, na inne stanowiska czy po prostu przy kolejnym poszukiwaniu osoby na to, które interesuje nas aktualnie – musimy o tym wspomnieć w klauzuli. Jeśli tego nie zrobimy, nawet jeśli jesteśmy idealnym kandydatem, rekruter się z nami nie skontaktuje.

Dlatego też zamieszczajmy klauzulę w CV za każdym razem, kiedy tworzymy dokument. Najlepiej umieścić ją w stopce – wtedy nie zabierze zbyt wiele miejsca, a nadal będzie czytelna i oddzielona od reszty życiorysu.

Nowa klauzula w CV

Wiemy już, dlaczego klauzula jest tak ważna przy tworzeniu CV i dlaczego nie warto jej pomijać. Należy jednak mieć świadomość, że może ona się przeterminować. I tak znana pewnie wielu z nas treść:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych Dz. U. Nr 133 poz. 883 z późniejszymi zmianami).

jest już nieaktualna. Jak brzmi więc nowa klauzula w CV? Kiedy zdecydować się na dwie zgody w naszym dokumencie?

Nowa klauzula w CV brzmi następująco:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)).

W klauzuli można również zawrzeć nazwę firmy, której zezwalamy na przetwarzanie naszych danych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji…

Dopuszczalna jest również krótsza forma klauzuli, która wspomina tylko o RODO. Wówczas może ona brzmieć:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb rekrutacji (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)).

Jak już wspominaliśmy, jeśli chcemy, aby nasze CV nie było dla przedsiębiorstwa czy rekruterów jednorazowe, warto dodać również inną, krótką klauzulę, która pozwoli im na użycie naszych danych ponownie. Brzmieć może ona następująco:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w zakresie przyszłych procesów rekrutacyjnych.

W powyższej klauzuli również można zaznaczyć, jakiej firmie wyrażamy zgodę. Jeśli natomiast chcemy połączyć obie klauzule, można to zrobić, a w takim przypadku nowa klauzula w CV to:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu tej oraz przyszłych rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)).