Wielu z nas lubi jeść i ceni sobie dobrą kuchnię. Dlatego też wymagania względem kucharzy są bardzo wysokie. Kiedy bowiem decydujemy się na posiłek poza domem, oczekujemy, że podane nam danie będzie smaczne i dobrze przyrządzone. Kim jest, czym się zajmuje i ile zarabia kucharz? Jakie cechy pomagają w wykonywaniu tego zawodu? Przeczytaj niniejszy artykuł, by dowiedzieć się więcej na ten temat!

Kim jest kucharz?

Kucharz to osoba, która wykonuje potrawy zamówione przez klienta. Może pracować w restauracjach, jadłodajniach, barach, ale także np. w firmach cateringowych.

Kucharz musi być osobą wytrzymałą, silną fizycznie, co wynika przede wszystkim z warunków pracy - wysoka temperatura, wilgotność oraz pozycja stojąca wymagają siły.

Istotna jest kwestia zadowolenia klientów po spożytym posiłku, z pewnością jednak kucharz przy okazji nie powinien zapominać o własnym bezpieczeństwie, korzysta bowiem z wielu urządzeń, które wymagają od niego pełnego skupienia, aby nie zrobić sobie krzywdy.

Jak zostać kucharzem?

Aby zostać kucharzem, należy zdobyć odpowiednie, kierunkowe wykształcenie. Może to być ukończenie szkoły zawodowej o takim profilu lub technikum gastronomicznego. Wykształcenie oraz praktyki zazwyczaj wystarczą, by móc gotować zawodowo. Jeżeli jednak kucharz chce kształcić się nadal, może wybrać się na studia. Na kierunkach takich jak turystyka i hotelarstwo możliwe jest rozpoczęcie specjalizacji Obsługa gastronomii.

Oczywiście przydatne jest ukończenie różnorodnych kursów, podejmowanie staży czy praktyk w słynnych restauracjach, wyjazdy za granicę i poznawanie innych smaków. To wszystko sprawia, że kucharz z dnia na dzień staje się bardziej profesjonalny.

Przed rozpoczęciem pracy ważne jest także poddanie się badaniom na nosicielstwo chorób zakaźnych.

Cechy dobrego kucharza

Niemal w każdym zawodzie istnieje zestaw cech, który zwiększa predyspozycje do jego wykonywania. Jaki więc powinien być kucharz? Oczywiste wydaje się, że osoba na tym stanowisku musi mieć świetny smak, bezbłędnie rozróżniać składniki, mieć dużą wiedzę o kuchni i gotowaniu. Istotna jest również odpowiedzialność, cierpliwość oraz staranność. Nieoceniona wydaje się wysoka kultura osobista, uczciwość i zaangażowanie w powierzone zadania. To wszystko ma oczywiście wpływ na to ile zarabia kucharz.

Dobry kucharz musi być nastawiony na trudną, często wielogodzinną pracę. Restauracje otwarte są do późna, także w niedzielę i święta, pracownicy przychodzą do pracy o różnych godzinach, nie jest to typowa praca od 8.00 do 16.00.

Istotne jest również dobre organizowanie własnej pracy i miejsca jej wykonywania. Kucharz powinien dbać o porządek i jak najwyższą jakość tego, co robi. Nie powinien iść również na łatwiznę, a dążyć do celu i stawiać dobro klienta oraz jego zadowolenie na pierwszym miejscu, jednocześnie pamiętając, jak ważne jest jego własne bezpieczeństwo.

Kucharz nie pracuje sam, dlatego z pewnością nieoceniona będzie umiejętność pracy w zespole, delegowania zadań, komunikatywność i otwartość. Zatem ile zarabia kucharz? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

Ile zarabia kucharz?

Istotną kwestią jest również to, ile zarabia kucharz. Średnie zarobki na tym stanowisku wynoszą ok. 1700 złotych netto. Najlepiej opłacani kucharze otrzymują pensje w wysokości ok. 2150 złotych netto i więcej, najgorzej z kolei - ok. 1420 złotych netto i mniej.

Według portalu pracuj.pl najwięcej zarabiają kucharze pracujący w województwie mazowieckim (średnio ok. 1870 złotych netto), pomorskim i małopolskim (średnio 1700 złotych netto) oraz wielkopolskim (ok. 1680 złotych netto), natomiast najmniej w województwie lubelskim (ok. 1535 złotych netto), podkarpackim (ok. 1530 złotych netto) oraz świętokrzyskim (ok. 1500 złotych netto).

Jeżeli weźmiemy pod uwagę to, ile zarabia kucharz w poszczególnych polskich miastach, najlepiej zarabiają przedstawiciele tego zawodu z Piaseczna (średnio ok. 2100 złotych netto), Warszawy (ok. 2000 złotych netto) oraz Sopotu (ok. 1920 złotych netto).

Praca kucharza - wymagania pracodawców

Jakie są wymagania pracodawców względem kandydatów na to stanowisko? Po przeanalizowaniu kilkudziesięciu ogłoszeń o pracę w tym zawodzie, wywnioskować można, że kucharz powinien przede wszystkim posiadać doświadczenie zawodowe, ważna jest również samodzielność, ale jednocześnie umiejętność pracy w zespole, wysoka kultura osobista, posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej, odporność na stres, umiejętność pracy pod presją czasu, dyspozycyjność, komunikatywność czy otwartość.

Kucharz to również artysta. Nie jest tajemnicą, że wielu ludzi je oczami, dlatego to, jak danie jest podane jest równie ważne, co jego smak. Dlatego też oprócz wyczucia smaku, ważne jest także poczucie estetyki, zdolności manualne i artystyczne.

Czy kucharz to łatwe zajęcie?

Choć może wydawać się, że droga do zostania kucharzem nie jest trudna i zawiła, już samo wykonywanie tego zawodu to naprawdę ciężka praca. Przede wszystkim ze względu na aspekty fizyczne, o których już wspominaliśmy - osoba na tym stanowisku stoi przez wiele godzin, wykonuje wiele czynności za pomocą rąk, jak krojenie, mieszanie, układanie itp., co również jest męczące. Dodatkowo pracy towarzyszy nierzadko wysoka temperatura, co potęgować może zmęczenie, dlatego też choć może się wydawać, że nic w tym trudnego, może być wręcz przeciwnie. W końcu bywamy zmęczeni po przygotowaniu dania dla 5 osób, co więc powiedzieć ma osoba, która musi to zrobić dla 10-krotnie większej liczby?