Poradnik Pracownika

Praca i zarobki kelnera. Jak nim zostać?

Kelner to osoba, która zajmuje się pełną obsługą klientów w lokalach gastronomicznych, jednak aby znaleźć zatrudnienie w tym zawodzie, trzeba spełniać pewne wymagania. Zobacz, jak zostać kelnerem i ile można zarobić, pracując na tym stanowisku.

Praca kelnera - jak nim zostać?

Praca i obowiązki kelnera rozpoczynają się w momencie, gdy klient przekracza próg lokalu. Osoba zajmująca to stanowisko powinna wówczas wskazać wolny stolik, przynieść menu i dać gościom czas na zastanowienie się i wybranie potraw. Kiedy kelner zauważy, że klienci dokonali wyboru, powinien podejść do stolika i przyjąć zamówienie lub polecić konkretne potrawy - dlatego musi dobrze znać kartę dań. Następnie czeka on na przygotowanie posiłku i zanosi go do odpowiedniego stolika. Od kelnera wymaga się przede wszystkim czujności, ponieważ w odpowiednim momencie musi podejść do stolika, by zapytać gości, czy czegoś jeszcze potrzebują, przyjąć kolejne zamówienie lub przynieść rachunek. 

Pożądane cechy kelnera

Przede wszystkim musisz posiadać odpowiednie cechy charakteru, bardzo często wymaga się, aby osoby aplikujące na to stanowisko były otwarte i potrafiły nawiązać odpowiedni kontakt z klientem. Jeśli chcesz postarać się o pracę na tym stanowisku, powinieneś być także osobą punktualną i umiejącą pracować pod presją czasu, a także taką, która potrafi pracować zespołowo. Od dobrego kelnera wymaga się zachowania spokoju w każdej sytuacji - niezależnie od tego, jacy klienci akurat przyjdą do lokalu. Wiąże się z tym także konieczność radzenia sobie z rozwiązywaniem problemów, a także wykazanie się wysoką kulturą osobistą i cierpliwością.

Zarobki kelnera

Bardzo ważną kwestią związaną z każdą pracą są zarobki. Zarobki osób obejmujących stanowiska kelnerów w dużej mierze zależą od tego, jaka jest ich stawka godzinowa i liczba przepracowanych godzin. Z całą pewnością więcej zarobią uczniowie i studenci, których stawka godzinowa jest wyższa niż osób, które aktualnie się nie uczą - wynika to z mniejszych opłat składkowych. Można jednak przyjąć, że średnia płaca wynosi około 2000 złotych netto. Wynagrodzenie jest także uzależnione od sezonu, a także województwa, w którym mieści się dany lokal gastronomiczny. Na największe zarobki mogą liczyć kelnerzy w województwach: mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Natomiast najmniej zarobią osoby pracujące w województwach: lubelskim, podkarpackim i świętokrzyskim. Do wynagrodzenia kelnera zaliczają się także napiwki. Jeżeli pracuje on w popularnej restauracji lub takiej w większym mieście - szczególnie w sezonie - miesięczny dodatek do pensji może wynosić nawet kilkaset do tysiąca złotych.

Jak zostać kelnerem?

Jeśli myślisz o pracy kelnera, to dobrą wiadomością jest to, że nie potrzebujesz posiadać żadnego specjalnego wykształcenia w tym kierunku. Większość pracodawców nie ma żadnych wymagań co do ukończonej szkoły i nie oczekuje dyplomów. Zdarzają się także sytuacje, że nie jest potrzebne wcześniejsze doświadczenie w branży. Jest to bardzo wygodna opcja, kiedy traktuje się tą posadę jako dorywcze zajęcie. Jeśli jednak praca kelnera ma być Twoim sposobem na życie, to warto zdecydować się na jakiś kurs lub szkolenie - wówczas możesz postarać się o pracę w bardziej prestiżowym miejscu, co będzie miało wpływ na Twoje zarobki. Bardzo przydatna może okazać się także znajomość jeżyków obcych - przynajmniej w stopniu komunikatywnym, gdyż wówczas o wiele łatwiej jest znaleźć dobre zatrudnienie. Ponadto, osoby które posiadają odpowiednie wykształcenie i właściwe kompetencje oraz doświadczenie mogą także postarać się o pracę na stanowisku barmana.

Strzałka