Poradnik Pracownika

Jak przygotować rozgrzewające posiłki do pracy?

Jesień nie jest łatwa dla wielu z nas – po upalnym, słonecznym lecie przychodzi czas na szare, deszczowe dni. Szybko robi się ciemno, jest nam zimno, szczególnie w godzinach porannych i wieczornych, kiedy idziemy do pracy lub z niej wracamy. Nic więc dziwnego, że aby poczuć się lepiej, konieczne są przygotowywane rozgrzewające posiłki do pracy. Co jeść, a czego unikać o tej porze roku? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej!

Rozgrzewające i wychładzające składniki

Zanim podpowiemy ciekawe, rozgrzewające posiłki do pracy, warto wspomnieć o tym, jakie składniki rozgrzewają, a których powinniśmy unikać, kiedy na zewnątrz robi się chłodniej.

Oczywiście rozgrzewające właściwości ma wiele przypraw, m.in.: cynamon, imbir, curry, czosnek, kardamon, pieprz czarny, pieprz cayenne, bazylia, goździki czy gałka muszkatołowa.

Rozgrzewające warzywa i owoce, które warto włączyć do diety, to m.in.: cebula, czosnek, dynia, pietruszka, papryka, szczypior, por, wiśnie, winogrono, ananas, malina, kokos czy mandarynka.

Powinniśmy z kolei unikać m.in.: kapusty, kalafiora, kukurydzy, selera, szpinaku, cukinii czy pomidora oraz śliwek, bananów, arbuza, truskawek czy jabłek.

Jeśli natomiast chcemy spożyć posiłek, który zawiera wychładzające składniki, warto dodać do nich rozgrzewające przyprawy i tym samym sprawić, by posiłek sprawił, że zrobi nam się cieplej.

Rozgrzewające posiłki do pracy – przepisy

Rozgrzewające posiłki do pracy nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej. Takie dania zwiększą naszą odporność, energię, zadziałają bakteriobójczo czy przeciwzapalnie. Dlatego warto poświęcić chwilę na przygotowanie takich posiłków.

Słodkie śniadania

Wielu z nas lubi zjeść na śniadanie coś słodkiego. Warto przygotować sobie kaszę jaglaną z dodatkami.

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wody lub mleka roślinnego

bakalie (daktyle, rodzynki, migdały…)

cynamon

kardamon

dodatki

Przygotowanie:

Kaszę należy zalać wodą lub mlekiem roślinnym, dodać bakalie i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie trzeba zdjąć ją z kuchenki i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przełóż kaszę do pojemnika (idealnie sprawdzi się tutaj na przykład słoik, z którego na pewno nic nam nie wycieknie) i dodaj przyprawy: cynamon czy kardamon. Dodatkowo możesz wzbogacić kaszę innymi dodatkami: sokiem malinowym, wiśniami – wszystko wedle upodobań.

Sycące obiady

Idealnym rozgrzewającym posiłkiem do pracy z pewnością będzie zupa-krem. Tę, którą przedstawimy poniżej, można by uznać za wychładzającą (przez jej główny składnik), jednak dzięki przyprawom zdecydowanie danie to sprawi, że będzie nam znacznie cieplej! Dodatkowo przygotowuje się ją w dosłownie kilka chwil.

Składniki:

Puszka kukurydzy

Duży ziemniak

Masło

Imbir

Papryka ostra

Pieprz

Bulion warzywny

Przygotowanie:

Kukurydzę i pokrojonego na małe kawałki ziemniaka podsmaż na maśle w  garnku. Następnie dodaj bulion i gotuj je aż do miękkości. Dodaj przyprawy – imbir i paprykę ostrą wedle upodobań – i… gotowe! Pozostaje tylko zblendować zupę i przelać ją do słoika czy pojemnika.

Jeśli nie przepadamy za zupami, możemy przygotować pikantny wrap.

Składniki:

Wrap

Filet z kurczaka

Rukola

Papryka

Marynowane papryczki chilli

Cebula

Awokado

Sok z cytryny

Pieprz i sól

Przygotowanie:

Usmaż kurczaka w ulubionych przyprawach. Podgrzej wrap na gorącej patelni. Rozgnieć awokado z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i posmaruj wrap tak przygotowaną pastą. Następnie połóż na nim rukolę, paprykę, cebulę (z nią nie przesadzaj, intensywne zapachy w pracy nie są mile widziane) oraz marynowane papryczki chilli. Dodaj kurczaka, zawiń wrap i włóż do pojemnika. Gotowe!

Rozgrzewające posiłki do pracy można przygotować szybko wieczorem i następnego dnia mieć pyszne, domowe danie. Warto poświęcić temu trochę czasu!

Strzałka