Poradnik Pracownika

Praca i zarobki cukiernika. Jak nim zostać?

W niniejszym artykule podpowiadamy, jak zostać cukiernikiem. Poruszymy także temat zarobków oraz możliwości rozwoju. Jeśli więc interesują Cię najważniejsze informacje związane z pracą w tym charakterze, ten tekst z pewnością będzie dla Ciebie przydatny!

Praca cukiernika

Praca cukiernika pozornie wydaje się być spełnieniem marzeń dla każdej osoby, która uwielbia słodkości. W rzeczywistości jednak wymaga ona ogromnej precyzji, sprawności zmysłów (węchu, smaku, dotyku i wzroku), podzielności uwagi oraz nieskończonych pokładów cierpliwości. Idealny kandydat powinien być gotowy na ciężką, rozpoczynającą się we wczesnych godzinach porannych, pracę. Osoba chcąca zostać cukiernikiem nie tylko musi mieć smykałkę do pieczenia, ale przede wszystkim - dekorowania wszelkiego rodzaju słodkości. Musi ona więc posiadać zmysł artystyczny, który pozwoli na swego rodzaju "projektowanie" nowych i wyjątkowych ciast, ciasteczek, cukierków oraz pozostałych dań deserowych. Cukiernik powinien umieć skupić się na najdrobniejszych detalach, ponieważ najczęściej to właśnie od nich zależy efekt końcowy. Podobnie jak w przypadku kucharza, wykonywana przez niego praca powinna być więc jednocześnie jego pasją. Na wybór tego zawodu nie może zdecydować się bowiem osoba, która nie lubi słodkości. Ważne jest także, aby umiał pracować w zespole.

Cukiernik jest także odpowiedzialny za zamawianie surowców do produkcji, zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz utrzymywanie czystości w miejscu pracy.

Jak zostać cukiernikiem?

Głównym wymogiem dla wszystkich kandydatów na cukiernika jest ukończenie odpowiedniego kierunku w szkole zawodowej lub w technikum. Po zakończeniu nauki odbywa się egzamin zawodowy, po którego zdaniu otrzymuje się tytuł czeladnika. Podobnie jak w pozostałych zawodach rzemieślniczych, w celu podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych można starać się o zdobycie tytułu mistrza.

Osoby, które chciałyby pracować jako cukiernik, ale etap nauki już dawno mają za sobą, mogą zdecydować się na ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego.

Gdzie cukiernik może znaleźć zatrudnienie?

W przypadku pracy cukiernika, nie ma zbyt wielu możliwości pracy. Zazwyczaj pracuje on w kuchni, mieszając, przesiewając, ważąc i rozpuszczając składniki, aby móc stworzyć pyszne wyroby cukiernicze o określonych parametrach jakościowych. Może on znaleźć zatrudnienie w piekarni, cukierni, cateringu, punkcie cukierniczym, firmie zajmującej się produkcją słodyczy, pobliskiej kawiarni czy w hotelu. Część osób decyduje się także na prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Zarobki cukiernika

Zarobki cukiernika mogą prezentować się różnie - w zależności od tego, gdzie pracuje, w czym się specjalizuje oraz jak dobry jest w swoim fachu. Ze względu na fakt, że obecnie cukiernicy nie zajmują się już zwykłym pieczeniem ciast i ciasteczek, ale często potrafią zamienić swoje wypieki w prawdziwą sztukę, poprzeczka stawiana jest naprawdę wysoko. W tym zawodzie na pierwszym miejscu stawia się zatem przede wszystkim zdolności manualne oraz zmysł artystyczny, co może przekładać się na wysokość osiąganych dochodów. Cukiernik nie musi bowiem pracować jedynie na etacie, ale również realizować zlecenia dla klientów indywidualnych. Miesięczne wynagrodzenie brutto na tym stanowisku wynosi jednak od 2730 do 4430 zł.

Strzałka