Poradnik Pracownika

Piekarz - czym się zajmuje i ile zarabia?

Choć w ostatnich latach bardzo popularne jest życie fit i coraz więcej osób rozpoczyna racjonalne odżywianie, nie da się ukryć, że mimo wszystko wielu z nas nadal niemal każdego dnia kupuje świeże pieczywo. Kanapki, dodatki do innych potraw, przekąski – można wykorzystywać je na wiele sposobów. Aby jednak taki produkt do nas trafił, piekarz musi go przygotować. Czym tak naprawdę zajmuje się osoba na tym stanowisku? Ile zarabia? Czy jest to zawód opłacalny? Odpowiadamy w niniejszym artykule!

Kim jest piekarz?

Najprościej mówiąc, piekarz to pracownik, który wypieka pieczywo – nie tylko chleb, lecz także wszelkiego rodzaju rogale czy bułki. Zazwyczaj korzysta on z podstawowych przepisów i składników, przez co tak naprawdę nie można powiedzieć, żeby zawód ten ewoluował znacznie na przestrzeni lat. Piekarz jednak to zawód popularny i najpewniej jeszcze długo nie zniknie z rynku – wielu ludzi codziennie na całym świecie kupuje pieczywo.

Oczywiście dzisiejszy wyrób pieczywa wykonywany jest za pomocą maszyn, które znacznie ułatwiają pracę osób na tym stanowisku i odciążają je.

Jak zostać piekarzem?

Jakie kompetencje są niezbędne w zawodzie piekarza? Jak nim zostać? Jedną z najchętniej widzianych przez pracodawców dróg jest ukończenie szkoły zawodowej w tej specjalności lub technikum o profilu technologii żywienia. By rozpocząć pracę, należy również zdać egzamin czeladniczy.

W czasie nauki teorii zawodu bardzo ważne są również praktyki zawodowe. Osoby kończące wymienione szkoły muszą zdać egzamin zawodowy i udowodnić, że znają praktykę na równi z teorią.

Zdarza się jednak, że piekarz jest przyuczany do zawodu i trwa to zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy. Po tym czasie odbywa się egzamin sprawdzający i jeśli zostanie pomyślnie zdany, można rozpocząć pracę jako piekarz.

To jednak nie wszystko. Jeśli podejmujemy się takiej pracy i zajmujemy się wytwarzaniem żywności, konieczne są również kursy BHP oraz szkolenia sanitarne. Jest to niezbędne nie tylko dla piekarzy, lecz także wszystkich innych zawodów związanych z gastronomią. Dodatkowo konieczne są także badania, które wykluczą występowanie nosicielstwa jakichkolwiek chorób  zakaźnych.

Choć dróg awansu na tym stanowisku nie ma wielu, warto wspomnieć, że jeśli piekarz przepracuje 3 lata w zawodzie, może starać się o tytuł mistrzowski – musi zdać egzamin przed Izbą Rzemieślniczą.

Jak wygląda praca piekarza?

Przede wszystkim piekarz musi na początku wyrobić ciasto na pieczywo, trzymając się wytycznych z przepisów ustalonych przez pracodawcę. Obsługuje on wszystkie maszyny, które pomagają mu zarówno w wyrabianiu ciasta, jak i pieczeniu. Układa on pieczywo do form, jeśli jest to konieczne, nadaje mu również odpowiedni kształt. Musi być skrupulatny i skupiać się na tym, co robi. Wszystko musi pójść zgodnie z planem. Przestrzegane muszą być wszystkie zasady sanitarne i BHP.

Piekarz – predyspozycje do wykonywania zawodu

Jak w przypadku każdej profesji, także w przypadku pisarza wyróżnić można predyspozycje do wykonywania tego zawodu.

Przede wszystkim należy podkreślić, że piekarz jest trudną pracą fizyczną – często wymaga noszenia worków z mąką itp. W związku z tym z pewnością przyda się siła fizyczna oraz dobra kondycja, ponieważ praca może być wyczerpująca.

Przydatne są z całą pewnością zdolności manualne – może nie do wypieku chleba, jednak zdarza się, że piekarze plotą warkocze, rogale i inne ciekawe wypieki, którym trzeba nadać oryginalny kształt.

Praca przy produkcji żywności wymaga również doskonałego wyczucia smaku i węchu – piekarz musi wiedzieć, że coś jest nie tak, nie może zastanawiać się, czego wypiekom brakuje.

Gdzie może pracować piekarz?

Piekarz oczywiście może znaleźć zatrudnienie w piekarniach. Dodatkowo takie osoby zatrudniane są również w magazynach i halach produkcyjnych.

Zdarza się również, że osoby, które mają talent do łączenia smaków i tworzenia ciekawych wypieków, otwierają własne piekarnie. Często specjalizują się w czymś, co przyciąga do nich klientów i sprawia, że ich biznes jest opłacalny.

Ciężka praca piekarza

Piekarz nie jest łatwą profesją. Przede wszystkim pracuje on głównie nocami – w końcu ludzie chcą kupić rano świeże pieczywo. Dodatkowo piece, przy których pracuje, są nagrzane, co sprawia, że temperatura miejsca praca może być bardzo wysoka. Poza tym zawód ten to również ciężka praca fizyczna. Dlatego też z pewnością kandydaci na to stanowisko muszą być wytrzymali.

Jeśli jesteś w posiadaniu unikalnych, sprawdzonych receptur możesz otworzyć własną piekarnię. To właśnie w przepisie na ciasto tkwi cała tajemnica popytu. Same chęci jednak nie wystarczą, ponieważ potrzebna będzie spora ilość gotówki.

Na część kosztów można otrzymać dotację z Unii Europejskiej, która dofinansowuje szkolenia, kursy i dokształcanie w tym kierunku.

Ile zarabia piekarz?

Choć praca jest ciężka, status tej profesji nie jest wysoki – podobnie jak wynagrodzenie. Według portalu Pracuj.pl średnia pensja piekarza to 2355 złotych netto. 25% pracowników zarabia jednak 2000 złotych netto i mniej. Tylko 25% przedstawicieli tego zawodu zarabia ok. 2890 złotych netto i więcej.