Poradnik Pracownika
Header oprogramowania dla biur rachunkowych Header oprogramowania dla biur rachunkowych Header oprogramowania dla biur rachunkowych

Wpływ diety na jakość pracy oraz efektywność wykonywanych obowiązków

Praca jest częścią życia każdego z nas, stąd też pojawia się pytanie, jak ją wykonywać, aby robić to dobrze i jak najmniej się przy tym męczyć. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że możemy wpływać na efektywność naszej pracy poprzez codzienne czynności, jak stosowanie odpowiedniej diety. Jaki jest wpływ diety na jakość pracy?

Istnieje wiele produktów, a w nich wiele składników żywieniowych wpływających na zwiększenie efektywności wykonywanej pracy. Niektóre z nich, jak znana każdemu kawa i zawarta w niej kofeina, mają działanie pobudzające oraz zmniejszające uczucie zmęczenia, z kolei inne - na przykład orzechy - zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, które przy dłuższym spożywaniu usprawniają pracę układu nerwowego oraz zwiększają naszą odporność. W artykule zostaną omówione niektóre składniki i produkty, które mogą poprawić efektywność wykonywanych zadań.

Węglowodany w diecie

Węglowodany kojarzymy z cukrami - i słusznie. Znajdziemy je w wielu produktach. Od pieczywa, produktów zbożowych, warzyw i owoców po słodycze, słodkie napoje czy nabiał. Najistotniejszym cukrem jest glukoza, to ona wpływa na odżywianie naszego mózgu oraz dostarczanie energii innym komórkom naszego ciała. Węglowodany dzielimy na proste oraz złożone. Glukoza jest cukrem prostym, co oznacza, że bardzo szybko jest wykorzystywana przez nasz organizm, dlatego też najkorzystniejsze jest spożywanie węglowodanów złożonych, które są wolniej trawione do węglowodanów prostych, dłużej stanowiąc źródło energii.

Węglowodany proste

Węglowodany złożone

owoce

słodycze

słodkie napoje

białe pieczywo

cukier i miód

razowe pieczywo

gruboziarniste kasze, ryż

warzywa strączkowe

otręby

płatki zbożowe

Tłuszcze - dlaczego są niezbędne w diecie?

Tłuszcze są ważnym składnikiem diety. Najważniejszymi są tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one pozytywnie na funkcje układu krążenia, wspomagają system odpornościowy oraz poprawiają procesy myślowe. Do grupy tłuszczów możemy zaliczyć lecytynę - jest to mieszanina związków, głównie o charakterze tłuszczowym. Pełni w organizmie wiele funkcji, przede wszystkim jest składnikiem budulcowym mózgu. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę wpływa na poprawę zapamiętywania i koncentracji. Zalecana jest ona osobom pracującym umysłowo oraz osobom starszym. Można ją przyjmować w postaci suplementów, a także naturalnie wraz z dietą. Produktami zawierającymi duże ilości lecytyny są:

  • żółtka jaja (najlepiej nie ścięte)
  • wątróbka
  • orzechy
  • ryby tłuste
  • nierafinowany olej rzepakowy
  • kiełki pszenicy i zarodki pszenne
  • awokado.

Wygodną i łatwo dostępną przekąską są też orzechy włoskie. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które sprzyjają prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Mogą też wpływać na zdolność uczenia się.

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zwiększone ryzyko infekcji, zmęczenie, osłabienie i wiele innych dolegliwości.

Wpływ diety na jakość pracy - składniki mineralne

Żelazo jest ważnym składnikiem mineralnym, który musimy dostarczać każdego dnia. Głównym zadaniem żelaza jest udział w przenoszeniu tlenu i dostarczanie go komórkom organizmu, bierze także udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Niedobór żelaza może powodować anemię, a co za tym idzie - osłabienie, problemy z koncentracją, zapamiętywaniem i rozdrażnienie. Żelazo występuje głównie w produktach zwierzęcych, takich jak mięso (w większych ilościach w czerwonym), ale także w  produktach roślinnych: pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, kiełki oraz niektóre warzywa (szpinak, pietruszka) i suszone owoce.

Magnez wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, a jego niedobór może wpływać na obniżenie samopoczucia, bóle głowy, a nawet sprzyjać stanom depresyjnym. Niedobory często są spotykane u osób narażonych na stres. Bogatym źródłem pokarmowym magnezu jest kakao oraz gorzka czekolada, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona.

Potas wpływa głównie na prawidłowe nawodnienie organizmu. Niedobory mogą powodować obrzęki, zaburzenia rytmu serca, ale także zdenerwowanie i zmęczenie. Potas występuje w wielu produktach, jednak najbogatszymi i najwygodniejszymi źródłami są suszone owoce, orzechy i nasiona. Znajdziemy go także w warzywach i owocach.

Odpowiednie nawodnienie organizmu

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest równie ważne jak odżywianie. Zaleca się, aby dziennie wypijać około 1,5–2 litry wody. Woda wchodzi w skład każdej komórki organizmu. Oczyszcza organizm z toksyn, transportuje składniki odżywcze, utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała. O tym dlaczego woda jest ważna, możemy się przekonać już przy niewielkim odwodnieniu. Zwiększenie pragnienia, apatyczność czy senność mogą utrudniać normalne funkcjonowanie podczas dnia, dlatego też należy pamiętać o regularnym piciu wody.

Kawa i kofeina - czy jest niezbędna w codziennej diecie?

Każdy kojarzy kawę z jej właściwości pobudzających. Może ona na nas wpływać poprzez zmniejszenie uczucia senności i zmęczenia. Składnikiem odpowiedzialnym za to działanie jest kofeina. Działa ona na układ nerwowy, pobudzając komórki do zwiększonej produkcji energii. Po wypiciu tego napoju czujemy się pobudzeni i bardziej skoncentrowani,  co może się przełożyć na większą efektywność pracy. Należy jednak znać umiar, ponieważ nadmiar kawy może nieść za sobą również negatywne skutki, takie jak rozdrażnienie, czasami nawet powodując apatię i stany niepokoju.

Wpływ diety na jakość pracy ma znaczenie. Poprzez odpowiedni dobór produktów możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i koncentrację w pracy, przez co możemy ją wykonywać lepiej i bardziej efektywnie.