Poradnik Pracownika

Praca i zarobki dietetyka. Jak nim zostać?

Dietetyk uchodzi za jeden z najlepiej płatnych zawodów. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak bardzo jest on wymagający. Jakich kwalifikacji i kompetencji zawodowych oczekuje się od kandydatów na to stanowisko, gdzie mogą poszukiwać zatrudnienia oraz jakie są zarobki dietetyka? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Praca dietetyka

Dietetyk to osoba, która pomaga innym ludziom osiągać cele zdrowotne poprzez stworzenie odpowiedniego planu żywieniowego. Zapewnia również edukację żywieniową dla pacjentów i ich rodzin. Dietetyk może świadczyć usługi zarówno we własnym gabinecie, indywidualnych domach pacjentów, szkołach i przedszkolach, szpitalach, stołówkach pracowniczych, domach opieki, klinikach, jak i placówkach podstawowej opieki zdrowotnej.

Do pozostałych obowiązków dietetyka należy m.in.:

  • Przeprowadzanie wywiadu z pacjentem;
  • Wykonywanie analizy składu ciała;
  • Zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych oraz trybu życia;
  • Dokonywanie oceny potrzeb żywieniowych pacjentów oraz doradzanie im, w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe/zdrowotne, aby wieść lepsze życie;
  • Planowanie terapii żywieniowej dla osób zmagających się z chorobami w celu wspomagania ich leczenia;
  • Opracowywanie posiłków - tworzenie własnych przepisów lub poszukiwanie odpowiednich w różnych źródłach w celu przekazania ich pacjentowi;
  • Dokonywanie analizy składu produktów;
  • Ocena efektów planów żywieniowych i ewentualne ich modyfikowanie;
  • Tworzenie autorskich materiałów edukacyjnych dot. wyborów żywieniowych (dietetycy często prowadzą konta w mediach społecznościowych lub własne blogi w celu promowania swoich usług);
  • Regularne dokumentowanie postępów pacjentów.

Jak zostać dietetykiem?

Pomimo że obecnie w ofercie szkół policealnych można znaleźć kierunek dietetyka, a także oferowane są kursy, po ukończeniu których teoretycznie można pracować w tym zawodzie, większość pracodawców wymaga od kandydata posiadania dyplomu ukończenia studiów kierunkowych (licencjackich lub magisterskich). Związane jest to przede wszystkim z zakresem posiadanych informacji - podczas nauki w szkole policealnej lub po odbyciu kursu niestety jest on mniejszy niż po ukończeniu studiów.

Cechy i umiejętności dietetyka

Dobry dietetyk powinien wyróżniać się wysoką kulturą osobistą, empatią, a także umiejętnością słuchania oraz organizacji pracy własnej. Osoba chcąca pracować jako dietetyk musi także posiadać chęć do stałej nauki. Jest to bowiem zawód, w którym nie można bazować jedynie na już zdobytej wiedzy - nie tylko zmieniają się trendy w żywieniu, ale także pojawiają się coraz nowsze badania. Oznacza to, że dietetyk niemal codziennie musi zapoznawać się z różnymi źródłami informacji (często zagranicznymi), aby być na bieżąco. Powinien on także umieć odróżnić „modę" na dany produkt lub dietę od rzeczywistych zaleceń towarzystw naukowych.

Zarobki dietetyka

Zarobki osób pracujących w tym zawodzie zależą przede wszystkim od specjalizacji (dietetyk sportowy może zarabiać więcej niż specjalista do spraw żywienia), doświadczenia zawodowego oraz podejścia do pacjenta. Zarobki dietetyka, który jest dobry w swoim fachu mogą sięgać nawet kilkunastu tysięcy. Większość dietetyków w Polsce może jednak liczyć na miesięczne wynagrodzenie wynoszące ok. 2840-3210 zł brutto.

Strzałka